In memoriam keizer Zef Debije

 

IN MEMORIAM

KEIZER JOS (ZEF) DEBIJE

 

Op woensdag 19 maart 2014, overleed op zijn naamfeest na een kort en hevig ziekteproces onze keizer Jos (Zef) Debije op 80-jarige leeftijd in het Academisch Ziekenhuis te Maastricht. Ongeloof, onbegrip en nauwelijks te bevatten is het overlijden van keizer Zef Debije.

De naam van Zef Debije is een begrip binnen de Oirsbeekse schutterij en ver daarbuiten. Een van de markantste figuren binnen de Koninklijke Schutterij St.-Lambertus is niet meer. Zef was een echte “sjöt” in hart en nieren. Hij was bijna 68 jaar lid. De nestor van de schutterij en steunpilaar en van nature een perfectionist. De laatste jaren was hij meer een adviserend bestuurslid (erelid), door zijn jarenlange ervaring opgedaan in de schutterswereld.

Zef kwam direct na de Tweede Wereldoorlog in 1945 als 12-jarige knaap bij de schutterij. Hij begon als fluitist en werd later tamboer van de overslagtrom. Omstreeks 1954 werd Zef ingedeeld bij de geweerdragers (oude exercitie). Dan begint zijn bliksemcarrière binnen de schutterij. Hij werd linker- en rechter guide en in 1958 bevorderd tot sergeant. Op 14 februari 1965 werd hij gekozen tot bestuurslid en dat bleef hij tot aan zijn overlijden, in totaal 49 jaar. In 1968 trad hij toe tot het officierscorps en werd bevorderd tot adjudant. Een jaar later werd hij benoemd tot kapitein-commandant van de schutterij.

Zef Debije was niets te veel voor de schutterij. Hij was lid van verschillende commissies o.a. uniformen, kienen, Hemelvaartsdag en ook in de organisatie van bond- en andere feesten.. In 1988 werd hij mede-initiatiefnemer van de jaarlijkse bloemenverkoopactie. Een groot manco was het behalen van het koningschap. Hij schoot vanaf zijn zestiende op de koningsvogel. Na 31 jaar, in 1980, lukte het hem eindelijk. In 1983, 1984 en 1985 was het ook raak en werd Zef de eerste keizer van de Koninklijke Schutterij St.-Lambertus uit Oirsbeek met zijn echtgenote Paula als keizerin aan zijn zijde. Op Hemelvaartsdag werd de drumband van de schutterij tijdens de reveille door het dorp op de Beukenberg bij het keizerspaar traditiegetrouw ‘s morgens vorstelijk- en kostelijk onthaald.

Op 29 april 1988 werd Zef koninklijk onderscheiden met de zilveren medaille in de Orde van Oranje Nassau. Na de zilveren en gouden onderscheiding, kreeg Zef op Hemelvaartsdag 16 mei 1996 de gouden medaille met kroontje van de Oud Limburgse Schutters Federatie voor zijn 50-jarig lidmaatschap. Op 24 januari 1999 kreeg hij het Zilveren Kruis en werd benoemd tot Schutbroeder in de Edele Eed-Broederschap van de Soevereine Orde van de Rode Leeuw van Limburg en de Heilige Sebastianus. Dit was voor Zef niet alleen een grote eer maar vooral ook een blijk van waardering voor zijn inzet binnen de schutterswereld. Bij zijn 25-jarig jubileum als keizer werd er op Hemelvaartsdag 13 mei 2010 te Oirsbeek door de OLS Broederschap van Keizers een groot keizersschieten georganiseerd. 

De laatste jaren liet zijn gezondheid hem in de steek en kon hij niet meer als keizer meetrekken met zijn schutterij, wat hem veel pijn deed in zijn schuttershart. Maar bij bijzondere gelegenheden kon hij het toch niet laten en trok hij zijn keizersuniform aan en werd begeleid door zijn echtgenote Paula.

Jos (Zef) Debije bedankt voor alles dat je voor onze schutterij hebt gedaan. Je zult in onze gedachten verder leven. Dank je wel en rust zacht.

 

Archivaris
Wim Douven
Maart 2014
Foto Eric Florakx