GER GERBECKS KONING VAN DE SCHUTTERIJ ST. LAMBERTUS IN 1934 ZONDER ÉÉN KOGEL OP DE VOGEL GESCHOTEN TE HEBBEN.

In de schutterij kroniek nummers 29-30 en 31 heb ik al geschreven over “Perikelen rond het koningsvogel- en prijsvogelschieten”.
Tijdens het jaarlijks koningsvogelschieten op Hemelvaart 10 mei 1934 gebeurde een uniek en bijzonder voorval in de geschiedenis van de Oirsbeekse schutterij.

Op deze zonnige middag was er weer veel kijklustig volk uit Oirsbeek en uit de omliggende dorpen opgetrokken naar de ijzeren schietstang aan de Molenweg. Deze schietstang staat er nog steeds. Hij werd in 1919 geplaatst.

 

Foto vogelschieten aan de Molenweg

Er ontspon zich een spannende strijd onder de schutters. Maar het schijnt dat de vogel weinig “krimp” vertoonde. De vogelmaker timmerman Sevier Beugels had een zeer taaie vogel gemaakt. Er werd toen nog geschoten met eigen buksen. De schutters Math Mengelers van de “Schatsberg”, Renier Kusters en Roberts hadden een eigen zware buks. De andere schutters schoten met de toen nog gangbare geweren van de schutterij. Doordat de vogel zo taai was, raakte bij de schutters de munitie op. Behalve bij schutter Math Mengelers. Wat nu? Het was nu feitelijk een uitgemaakte zaak dat Math Mengelers koning zou worden. Maar schutter Mengelers (al koning geweest in de jaren: 1904-1908-1920-1923-1927-1932) kwam met het bestuur van de schutterij, onder leiding van toen nog generaal en voorzitter Gerard Fleischeuer, overeen dat hij de vogel zou afschieten. Dit gebeurde dan ook na enkele welgemikte schoten en de vogel tuimelde naar beneden.

 

             

Foto's van het geweer van Math Mengelers, een voorlader.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Math Mengelers zijn geweer verstopt in de mestpoel

 

Verder was hij met het bestuur overeengekomen, dat onder de schutters geloot zou worden wie de koningseer te beurt zou vallen. De 23-jarige mijnwerker en tamboer van het trommel- en fluitenkorps Ger (Gerhard) Gerbecks was de gelukkige. Hij werd tot koning van de schutterij St. Lambertus geproclameerd zonder dat hij de vogel ook maar éénmaal had getroffen.
Wie er als koningin aan zijn zijde was, is onbekend. Waarschijnlijk een van zijn zussen?
Tijdens de Bondsschuttersfeesten behaalde het koningspaar de volgende prijzen:
Eerste prijs mooiste koningin bij St.-Willibrordus Obbicht.
Eerste prijs mooiste koningin bij St.-Bavo Nuth.

 

Ger (Gerhard) Gerbecks werd geboren in 1911 te Viersen-Gladbach. Hij kwam met zijn ouders op 7 maart 1917 te Klein-Doenrade wonen. De 19-jarige Ger kwam in 1930 bij de schutterij en werd ingedeeld als tamboer bij het trommel- en fluitenkorps. In 1932 schijnt hij geen lid te zijn geweest. Hij heeft over dat jaar geen contributie betaald. Voor zijn pseudo koningschap kreeg hij een traktement van fl. 25 in twee termijnen uitbetaald uit de schuttekas. Voor het schuttersjaar 1938 heeft Ger zich bedankt als lid van de schutterij. Op 1 april van dat jaar vertrekt hij naar Waldniel in Duitsland om te gaan werken.

 

Oirsbeek, oktober 2015.         Archivaris van de schutterij Wim Douven.